Te-ai simțit vreodată nervos și ai experimentat „fluturi” în stomac? Sau te-ai simțit stresat și apoi ai simțit greață? Acest lucru se datorează faptului că, creierul afectează direct stomacul.
Intestinul este cea mai înaltă zonă a nervilor din afara creierului și este uneori numit „al doilea creier”.
Răspunsul la stres inhibă sistemul digestiv în timp ce răspunsul de relaxare îl activează. De aceea, răspunsul de relaxare este adesea numit „odihnă și digerare”.
Când răspunsul la stres este activat, digestia este suprimată, astfel încât organismul să își poată redirecționa resursele pentru a declanșa lupta sau fuga. Sistemul nervos central oprește digestia prin încetinirea contracțiilor mușchilor digestivi și scăderea secrețiilor pentru digestie.
Dacă răspunsul la stres are loc ocazional, organismul își revine și continuă cu funcționarea normală. Dacă răspunsul la stres este declanșat prea des, organismului își revine mai greu. Acest lucru împiedică fluxul digestiei și poate provoca tulburări de stomac. De asemenea, poate contribui la dezvoltarea sindromului de colon iritabil și/sau a ulcerului.
Sistemul digestiv nu poate funcționa corect cu prea mult stres sau stimulare. Astfel, trebuie să exersăm activarea răspunsului de relaxare cât de des putem.
Stresul poate provoca:
Reflux gastric
Balonare
Fluturi
Constipație
Crampe
Diaree
Excesul de acid gastric
Gaz
Arsuri la stomac
Creșterea/scăderea apetitului
Indigestie
Inflamaţie
Greaţă
Dureri/disconfort de stomac
Stresul joacă un rol în:
Boala Crohn
Gastrită
Boala de reflux gastroesofagian (GERD)
Infecții
Sindromul intestinului iritabil (IBS)
Ulcere
Iată câteva sfaturi pentru a învăța cum să gestionați stresul și să reduceți simptomele care afectează sistemul digestiv:
Exercițiu: Exercițiul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a gestiona stresul și pentru a menține o digestie sănătoasă. Îmbunătățește echilibrul hormonal și stimulează eliberarea de endorfine care îmbunătățesc starea de spirit și scad stresul.
Respirația: hiperventilația și respirația excesivă pot cauza exces de aer, ducând la balonare, gaze, durere și disconfort la stomac. Respirația relaxată poate opri acest lucru. Respirația lentă implică, de asemenea, răspunsul de relaxare al corpului și scade răspunsul la stres.
Terapia de relaxare: Tehnicile de relaxare pot fi folosite pentru a reantrena răspunsul corpului la stres. Puteți face lucruri precum yoga, tai chi, meditație, rugaciune, exerciții de respirație, relaxare musculară progresivă.
Dietă: consumați mese și gustări regulate pe tot parcursul zilei si evitând să săriți peste orice masă. Acest lucru ajută la atenuarea simptomelor sindromului de colon iritabil, reflux gastric, constipație, balonare, diaree și crampe stomacale.
Așteptați prea mult pentru a mânca, nu mâncați suficient sau aveți un aport alimentar dezechilibrat (adică nu mâncați suficient, apoi mâncați cantități mari într-o singură ședință) poate provoca mai multe probleme digestive. Mâncatul regulat ajută, de asemenea, la prevenirea foametei râvnitoare, care duce adesea la mâncarea rapidă și la consumul de săturație confortabilă. Poate ajuta să găsiți un loc liniștit pentru a vă relaxa și pentru a mânca într-un ritm normal.
Consumul unei cantități adecvate de apă sau ajustarea aportului de fibre (scăderea sau creșterea fibrelor din cereale integrale, fructe, legume și alte surse de alimente) poate fi, de asemenea, benefică pentru a îmbunătăți digestia.
Nu mâncatul suficient reduce diversitatea sănătoasă a bacteriilor intestinale. Deci, dacă lucrați la creșterea aportului de alimente, este obișnuit să vă așteptați la agravarea problemelor digestive înainte de a observa îmbunătățiri. Asta nu înseamnă că trebuie să elimini complet orice fel de alimente din dietă. Înainte de a elimina orice alimente din dieta dvs., este important să discutați cu un nutritionist holistic care vă poate ajuta să identificați când anumite anumite alimente ar putea declanșa simptome.
Un nutritionist holistic vă poate ajuta, de asemenea, să identificați când emoțiile provoacă creșterea sau scăderea apetitului, vă poate ajuta să deveniți mai adaptat la indicii fizice pentru foame și sațietate.
Luați în considerare administrarea de probiotice (bacterii sănătoase pentru intestin) pentru a ajuta la reglarea digestiei.
De asemenea, este important să includeți alimente prebiotice (alimente care ajută la producerea de bacterii intestinale sănătoase) în dieta dumneavoastră. Aceasta include oricare dintre următoarele: anghinare, sparanghel, banane, orz, fasole, sfeclă, fructe de pădure, morcovi, năut, fenicul, in, usturoi, ghimbir, miere, praz, leguminoase, linte, sirop de arțar, nuci, fulgi de ovăz, ceapă, cartofi, ridichi, secară, semințe, cartofi dulci, turmeric, napi, tărâțe de grâu, făină de grâu.
Păstrați un jurnal zilnic: urmăriți ceea ce mâncați și care sunt simptomele dvs. pentru a căuta modele. Acest lucru vă poate ajuta să identificați alimentele care vă irită stomacul.
Terapia cognitiv-comportamentală: Aceasta se face adesea ca antrenament individual cu un terapeut pentru abilitățile de gestionare a stresului și reglarea emoțională. De asemenea, vă poate ajuta să identificați condițiile psihologice care contribuie la stresul gastrointestinal.
Perspectivă: În multe studii, problemele gastrointestinale ale subiecților s-au agravat atunci când au avut percepții negative asupra evenimentelor stresante. Înainte de a reacționa emoțional la o situație, fă un pas înapoi, respiră și întreabă-te cum poți vedea situația ca pe o oportunitate și nu ca pe o amenințare.
Medical: În unele cazuri, este posibil să doriți să consultați un medic pentru a exclude alte cauze ale disconfortului intestinal, cum ar fi un virus, bacterii, intoleranță la lactoză, alergii, reflux acid sau o afecțiune mai gravă. Un medic sau un nutritionist holistic poate avea, de asemenea, mai multe informații despre suplimentele de fibre sau probioticele care pot ajuta la reglarea sănătății digestive.
Nu uita, sănătatea este cea mai mare bogăție! Prețuiește Viața!