Când vine vorba de sănătatea intestinului, auzim adesea despre intestinul permeabil și microbiomul intestinal, dar există o componentă crucială care nu primește suficientă atenție: enzimele digestive.
Ai putea să mănânci toate alimentele bogate în nutrienți, dar dacă enzimele tale digestive nu funcționează corect, ai putea la fel de bine să arunci acești nutrienți în toaletă!
Ce sunt enzimele digestive?
Enzimele digestive sunt proteine pe care corpul dumneavoastră le produce pentru a controla reacțiile chimice. Ele accelerează descompunerea alimentelor în nutrienți absorbibili.
Ce cauzează un nivel scăzut al enzimele digestive?
Există mai multi factori care pot afecta producția ta de enzime digestive.
🔥 Inflamație: Inflamația afectează capacitatea pancreasului de a produce enzime, și perturbă mucoasa intestinului. Factorii de inflamație includ intoleranța alimentară, și intestinul permeabil, creșterea excesivă a bacteriilor, infecția cu candida și Helicobacter pylori, o bacterie din mucoasa stomacului care poate duce la ulcere și cancer.
👵 Îmbătrânire: corpul tău produce în mod natural mai puține enzime digestive pe măsură ce îmbătrânești.
📉 Acid stomacal scăzut: nivelurile scăzute de acid gastric și pepsină(enzima prezenta in sucul gastric, indispensabil pentru digestie) vor duce, de asemenea, la un nivel scăzut de enzime pancreatice, deoarece ajută la stimularea pancreasului să elibereze enzimele digestive.
📈 Stresul: Corpul trece de la o stare de odihnă, la un mod „luptă sau fugi”, acordând prioritate nevoilor imediate, în detrimentul digestiei. Această deviere a energiei, departe de sistemul digestiv, poate afecta producția de enzime.
Cum să-ți crești enzimele digestive?
Din fericire, există câteva lucruri simple pe care le poți face, pentru a oferi enzimelor tale digestive, impulsul de care au nevoie.
Iată câteva sfaturi simple:
Mestecă, mestecă, mestecă: Fă-ți timp cu fiecare mușcătură, și mestecă bine mâncarea – țintește la aproximativ 20 de mestecari, sau, până când mâncarea devine ca un piure de cartofi. Acest lucru, nu numai că ajută la descompunerea fizică a alimentelor, dar trimite și semnale către stomac pentru a porni procesul de producție a enzimelor.
Urmăriți lichidele: Încercați să nu beți un pahar mare cu apă în timpul meselor. A bea prea multe lichide în timpul mesei, poate dilua sucurile digestive, făcându-le mai puțin eficiente.
Combină alimente: asigură-te că in farfuria ta, este un amestec colorat de alimente crude și gătite. Alimentele crude precum papaya, ananasul și avocado sunt bogate în enzime digestive, în timp ce alimentele gătite, oferă nutrienți esențiali pentru producerea de enzime.
Proteine și zinc: alimentați-vă corpul cu alimente bogate în proteine, cum ar fi quinoa, leguminoasele, nucile și semințele. Alimentele bogate în zinc, cum ar fi nucile, semințele și legumele, sunt, de asemenea, esențiale pentru producția de enzime și gestionarea stresului.
Alimente amare: nu te feri de alimente amare, cum ar fi rucola, frunzele de păpădie și menta – sunt grozave pentru stimularea enzimelor digestive.
Abordați intoleranța alimentară: dacă bănuiți că aveti intoleranța alimentară, încercați să eliminați suspecții, timp de câteva săptămâni, pentru a vă ajuta să-i identificați. Vinovații obișnuiți includ glutenul, lactatele, ouăle și fructoza.
Încercați postul: experimentați cu postul intermitent, cum ar fi dieta 16:8, sau evitați gustarea între mese.
Postul, poate declanșa eliberarea de secretină (un hormon) care stimulează producția de enzime.
Mai puțin stres: stresul poate afecta digestia, așa că, găsește modalități de a te relaxa. Fie că este vorba de exerciții fizice, de respirație profundă sau de o plimbare relaxată în natură, fă-ți timp pentru a te elibera de stres, și a-ți lăsa intestinul in pauză.
Suplimente cu enzime digestive: suplimentarea cu enzime digestive, vă poate ajuta atunci când enzimele dumneavoastră sunt scăzute, sau pentru a viza o deficiență specifică. Enzimele pe bază de plante, cum ar fi bromelaina sau papaina, sunt mai stabile la depozitare și sunt mai ușor de tolerat pentru cei cu sisteme imunitare sensibile.