Creierul semnalează că are probleme

De câte ori ne-am gândit că, stilul nostru de viață, modul în care trăim, gândim, vorbim, simțim și acționăm este dat în principal de modul în care funcționează creierul nostru.

Zilnic, cu toții ne  confruntăm cu stress considerabil – acasă, serviciu,  pe plan financiar, viața noastră de zi cu zi. Stresul a fost asociat cu numeroase probleme cerebrale, printre care: atrophia centrilor memoriei (hipocampul), aflat in profunzimea lobilor temporali, precum slabirea sistemului imunitar.

Suntem prea preocupați de lumea exterioară și nu realizăm că implicarea și comportamentul nostru nu sunt direct determinate de stimuli externi, ci doar de circumstanțe și context, de modul în care o persoană le interpretează.

De cele mai multe ori gândim, simțim și acționăm compulsiv, impulsiv, fără să ne dăm seama că aceste comportamente arată de fapt, cum actionam la nivel mental, și cât de disfuncționali (problematici) suntem.

Auzim adesea „Sunt așa din cauza ta, e vina ta, mă deranjezi, m-ai jignit, m-a enervat, m-a judecat, etichetam” dar nu realizăm că ,situația sau persoana nu are nimic de-a face cu modul în care gandim, vorbim și acționăm.

Iti voi da un exemplu…

Ai o portocală, o storci… ce va ieși di ea?… suc de roșii, suc de ananas? Evident NU. De fiecare dată, când stoarcem o portocală, fie că este dimineața, la prânz sau seara, va ieși doar suc de portocale.

Același lucru în comportamentul nostru: nu stimulii externi ne influențează starea și reacțiile pe care le avem, ci este dat de modul în care funcționează creierul nostru.

Toate acestea, cu ani in urma, nu le stiam nici eu.

Dupa terminarea Instituitului de Nutritie Integrativa – New York, m-au inscris la Universitatea Dr. Daniel Amen -cel mai popular psihiatru al Americii- cu care am facut numeroase cursuri la Institutul de Nutritie Integrativa –avand perspectiva- modurile în care funcționează creierul nostru, joacă un rol crucial în comportament, dependență, furie, declin cognitive.

Ascultand si incepand sa studiez toate aceste principii de baza, a inceput sa-mi faca sens totul, si sa-mi dau seama cate daune adusesem creierului meu-inconstient.

Citind una dintre cărțile sale” „Schimbă-ți creierul, schimbă-ți viața”, pe care o recomand,  abia atunci am înțeles cât de mult trebuie să lucrez asupra mea, și că tocmai aceste disfuncționalități m-au ținut pe loc, din toate punctele de vedere : mental, emoțional, fizic și spiritual.

Acesta a fost începutul călătoriei mele către cunoaștere și dezvoltare spirituală – o călătorie care continuă, o cultiv și astăzi, pentru a-i ajuta pe cei din jurul meu.

De fiecare data, gasim scuze pentru fiecare atitudine, reactie si comportament impulsiv pe care-l avem, in fata anumitor situatii sau persoane, crezand  ca, totul vine din afara noastra.

Se spune că dacă vrei să ajuți pe cineva, schimbarea începe cu tine!

Au fost multe lucruri care nu mi-au plăcut la mine. Stările mele de indispoziție, anxietate. De multe ori nu am înțeles de unde vin acele stari, de ce am fost atât de influențata de stimuli externi, de ce am reacționat adesea impulsiv, de ce eram mai mult trista. Nu stiam ca, aceste stări,  au un impact dăunător asupra creierului meu.

Creierul este moale, de consistența unui unt moale, tofu, între albuș și gelatină. Craniul este foarte dur, cu multe creste ascuțite.

Prin urmare, leziunile cerebrale îl afectează foarte mult. Asta pentru a înțelege ce daune ne aducem în fiecare zi – mental, emoțional, fizic și spiritual și cum nu afectează întregul corp.

Începând să înțeleg mecanismul de funcționare al creierului și aplicând aceste principii în fiecare zi, am văzut automat schimbări radicale în viața mea.

Creierul este implicat in tot cee ce facem, de la: cum gândești, cum te simți, cum acționezi, cum interacționezi. Este un organ de: judecată, personalitate, inteligență, si fiecare decizie pe care tu o iei.

Vorbim despre succes, dar am omis cea mai importantă piesă: sănătatea fizică a creierului!

Creierul este cel mai complex organ. Este organul care consumă cea mai mare energie.

Leziunile cerebrale, sunt una dintre principalele cauze ale boli psihice, abuz de substanțe, probleme de comportament și sinucidere.

Leziunile traumatice ale creierului pot afectează negativ viața fiecaruia dintre noi. Când creierul tău funcționează corect, lucrezi corect. Când creierul tău are probleme, ai probleme în viața ta.

În imaginea din stânga, puteți vedea cum arată un creier sănătos, în dreapta este un creier alcoolic: găurile indică o scădere a activității fluxului sanguin.

Multe alte lucruri rănesc creierul:

Obezitatea și diabetul, medicamentele, alcoolul,zaharul, o dietă necorespunzatoare, insomnie, apnee în somn, traumatisme emoționale.

Stresul cronic, anxietatea- Cortizolul ucide celulele in hippocampus, reduce masa neuronala, scade capacitatea de memorare, ducand la atrofierea acestuia  (hipocampusul implica invatarea si memoria)

Stresul  cronic, sta la baza aparitiei hipertensiunii si a afectiunilor cardiovasculare, a tulburarilor digestive si favorizeaza imbatranirea prematura a organismului, deterioreaza creierul, structurile din amigdala si cortexul prefrontal, responsabile cu trairea emotiilor.

In plus, intre inima si creier s-a demonstrat ca exista fluxuri de informatie transmise prin coduri electromagnetice, iar in momentul in care tristetea si sentimentele negative sunt resimtite, acestea sunt transmise creierului, afectandu-l. Persoanele deprimate sunt nesigure, iau greu decizii, acestea fiind cauzate de conexiunile afectate de la nivelul creierului.

Cand creierul nu functioneaza corect, poti avea:  glicemie crescută, probleme de greutate, incapacitate de concentrare, incapacitate de memorare,  incapacitate de a asculta, lipsa de energie si vitalitate,  oboseala, insomnie,  impulsivitate, decizii gresite, hipertensiune arteriala. Hipertensiunea arterială este asociată cu atrofia creierului.

Disfunctie sexuala, este legata din nou de, fluxul sanguin si neoxigenarea creierului. Cand ai un creier nesănătos,   esti mai trist, mai bolnav, mai sărac, cu mai putin success- memoria scade.

Când ai un creier sănătos, ești mai fericit, mai sănătos și cu mai mult success.

Ce ajută creierul:

Exercitii de respiratii, activitate fizică, dietă sănătoasă, somn adecvat, alimentație corespunzatoare, suplimente,

greutate corporala normala, GESTIONAREA STRESULUI, GESTIONAREA GANDURILOR NEGATIVE AUTOMATE.

În cele mai multe cazuri, sănătatea nu este apreciată până când apare boala. Alegerile comportamentale accelerează sau încetinesc funcționarea creierului.

Ai grijă de creierul tău- de corpul tău, este singurul loc în care poți trăi.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *